Počinje potraga za naftom u Crnoj Gori

Bez autora
Feb 09 2011

Tender za koncesije za istraživanje gasa i nafte u podmorju Vlada bi trebalo da raspiše do maja. Prije toga, kako se očekuje, biće izabran konsultant za sprovođenje tenderskog postupka. Crna Gora je prošle godine usvojila zakon o nafti i gasu, kojim je utvrđena mogućnost davanja posebnih koncesija za istraživanje i eksploataciji nafte. Prema dosadašnjim istraživaljima i procjenama, nafte i gasa ima na području između Ulcinja i Svetog Stefana, kao i u zoni Prevlake, u pograničnom pojasu između Crne Gore i Hrvatske. Ali, pretpostavlja se da nalazišta nafte postoje i u kontinentalnom dijelu Crne Gore, u zaleđu mora, na području Crmnice, kao i na prostoru između Durmitora i Berana. Računa se da površina naftnog basena iznosi 4.500 kvadratnih kilometara, ali, prema stručnim procjenama, nafta se ne nalazi u velikim podzemnim „rezervoarima", nego u sitnim "kapilarima" između stijena.

Počinje potraga za naftom u Crnoj GoriTender za koncesije za istraživanje gasa i nafte u podmorju Vlada bi trebalo da raspiše do maja, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije.

Prije toga, kako se očekuje, biće izabran konsultant za sprovođenje tenderskog postupka.

Crna Gora je prošle godine usvojila zakon o nafti i gasu, kojim je utvrđena mogućnost davanja posebnih koncesija za istraživanje i eksploataciji nafte.

Prema dosadašnjim istraživaljima i procjenama, nafte i gasa ima na području između Ulcinja i Svetog Stefana, kao i u zoni Prevlake, u pograničnom pojasu između Crne Gore i Hrvatske.

Ali, pretpostavlja se da nalazišta nafte postoje i u kontinentalnom dijelu Crne Gore, u zaleđu mora, na području Crmnice, kao i na prostoru između Durmitora i Berana.

Računa se da površina naftnog basena iznosi 4.500 kvadratnih kilometara, ali, prema stručnim procjenama, nafta se ne nalazi u velikim podzemnim „rezervoarima", nego u sitnim "kapilarima" između stijena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik